Nyheter

NIE – vad är det egentligen?

Får alla som inte är spanska medborgare så börjar din första fastighetsaffär alltid med att skaffa NIE. Men vad är då detta NIE?

NIE är en förkortning för número de identidad de extranjero, identitetsnummer för utlänning. Det börjar och slutar med en bokstav och däremellan sju siffror. I mångt och mycket används det som ett personnummer. Det blir ett sätt för både den spanska staten och dina medkontrahenter i kontraktuella sammanhang att identifiera att du är du.

Äldre NIE börjar med X, mer nyutfärdade med Y och när siffrorna tar slut för Y så planerar den spanska staten att inleda numret md Z.

För spanska medborgare utfärdas istället DNI, documento nacional de identidad, nationellt identitetsdokument. Till skillnad från NIE så utfärdas här ett ordentligt ID-kort med foto. NIE utfärdas på ett A4-ark och kräver att det kombineras med pass för att säkerställa identifiering med fotografi.